Stut doet onderzoek voor een voorstelling over zorgen. Steeds meer jongeren hebben zorgtaken. Zorgen voor iemand in je jeugd heeft invloed op wie je wordt als volwassene. Wat voor impact heeft jonge mantelzorger zijn op je leven en op wie je bent? Welke keuzes maak je wel of juist niet? Hoe ben jij gevormd? Regisseur Elke Steenstra vertelt over de beginfase van deze voorstelling.
Wat kom je zoal tegen in dit theateronderzoek?
“Wat me tot nu toe opvalt, is dat mensen er later vaak pas achterkomen dat ze jonge mantelzorger zijn geweest. Als kind besef je je soms niet dat wat er bij jou thuis gebeurt, anders is. Jonge mantelzorgers komen opvallend vaak in een dienstbaar beroep terecht, doordat ze eigenschappen hebben ontwikkeld die daarop aansluiten. Sommige eigenschappen lijken heel eigen en positief, maar blijkt een coping mechanisme. Hoe interessant is dat? In hoeverre ben je dan gestuurd in je vorming? Het mooie aan deze fase vind ik, is zo totaal verrast te worden door wat ik tegenkom.”
Hoe pak je dit theaterproject aan?
“Ik zet heel breed in, spreek veel mensen. We zijn op zoek naar input, perspectieven. We zoeken mensen in verschillende fasen van hun leven, die wel gemeen hebben dat ze als kind of jongere al met zorgen te maken hebben gehad. Bijvoorbeeld ook als je door omstandigheden zorg hebt gemist of je zorgen hebt gemaakt.
We hebben nu inloopdagen, elke donderdag in de Stut studio. Het is niet alleen praten, juist ook theaterspel, muziek en bewegen. Nu zijn we veel aan het schrijven. Stut maakt altijd voorstellingen in co-creatie, omdat onze spelers degenen zijn met het verhaal. Er zijn nu twee mensen enthousiast, die het begin zijn van de spelersgroep waarmee we de voorstelling gaan maken, die in juni in première gaat.”
Wat vind jij interessant aan dit onderwerp?
“Voor mij is dit vrijwel een nieuw thema. Vaak heb je al wel een indruk van een doelgroep, gebaseerd op wat je weet. Ik ga hier volledig open in. Opvallend is bijvoorbeeld dat ik voornamelijk vrouwen spreek. Hierdoor ga je toch nadenken over rolverdeling. Is dit een onderliggend thema? Het kan zomaar. Veel van de verhalen die ik hoor lijken cyclisch. Ik wil ontrafelen waar die uit bestaat.”
Heb je een verhaal? Wij luisteren graag!
Neem contact op met Elke via elke@stut.nl / 06 237 94 932 of kom langs op donderdag in de Stut Studio (Amazonedreef 40) van 13.30 - 15.00.