Over ons

Stut Theater is een community theater gezelschap uit Utrecht. Wij maken voorstellingen over maatschappelijke onderwerpen, gebaseerd op de verhalen en ervaringen van onze spelers. Dit zijn geen professionele acteurs, maar mensen die niet of nauwelijks bekend zijn met theater en hun eigen verhaal willen delen. Onze voorstellingen zijn multidisciplinair, tekst wordt afgewisseld met beeld, muziek en dans. We spelen in theaters, buurthuizen, wijkcentra, personeelskantines, scholen en andere locaties.

Onze voorstellingen stellen actuele thema’s aan de kaak en doorbreken taboes. Stut begon in 1977 als een activistische theatergroep om mensen een stem te geven die vaak niet gehoord werden. Nog steeds werken wij met een groep van mensen die maatschappelijk en economisch onder druk staan, maar onze rol hierin is verschoven van activistisch naar ondersteunend en opbouwend. Wij werken vanuit oprechte interesse en nieuwsgierigheid; we zijn nieuwsgierig naar wie mensen zijn, naar hun levensverhalen, naar wat hen uniek maakt. Het draait dan niet om onmacht, om ziekte of andere problemen, maar juist om wat er wél mogelijk is. Theater biedt inzicht en reflectie, en de methodiek die Stut gebruikt zet onze spelers in hun kracht. Hierdoor voelen jongeren zich sterk genoeg om hun genderidentiteit te bespreken of durven mensen met een angststoornis in een zelfgeschreven lied hun verhaal te presenteren.

Stut neemt in het kunstenveld een unieke positie in en wij kiezen onze plek in de Utrechtse samenleving heel nauwkeurig. Dankzij Stut maken mensen kennis met theater, als bezoekers en ook als spelers. Met onze voorstellingen en projecten raken we de Utrechtse wijkbewoners in hun hart, brengen we participatieve en emancipatoire processen tot stand en weten we verbindingen te leggen tussen verschillende doelgroepen en organisaties. We creëren dwarsverbanden door de Utrechtse samenleving: jong en oud, allochtoon en autochtoon, hulpverleners en hulpzoekenden, iedereen passeert de revue. Stut betrekt bewoners voor langere tijd bij cultuur en draagt bovendien bij aan het welzijn van vele buurten.

Nieuwsbrief

Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.