Ik mag niet opvallen

I must make my family happy

Ik moet alles zelf kunnen

Ik moet meer lachen

I must be pretty

Ik moet mezelf zijn

In de voorstelling Rebelse meisjes worstelen zes vrouwen zich los van de leefregels, die ze zichzelf of anderen hen hebben opgelegd. Een rebel zijn betekent namelijk opkomen voor wie je bent en waar je in gelooft. Het betekent je niet door anderen laten vertellen hoe dingen horen te gaan.  Het betekent tegen de stroom in durven te gaan.

Rebellie kan in vele vormen komen. In een opvallende bloemetjesjurk of in een gebalde vuist. Rebelse meisjes is een voorstelling over emancipatie en transformatie. Over eindelijk worden, wie je altijd al wilde zijn. Over voor jezelf kiezen, ook als anderen het daar niet mee eens zijn.

Regisseur Lilian Vis Dieperink verzamelde voor deze voorstelling verhalen van een diverse groep vrouwen (Nederlands, Antilliaans, Surinaams, Pakistaans, Syrisch, Iraans, Jemenitisch, Marokkaans en Turks.) De voorstelling is zowel voor Nederlandstaligen als Engelstaligen te begrijpen.

Spelers: Sahhanim, Margo, Latifa, Imane, Sharsell, Isabelle

Regie: Lilian Vis Dieperink
Regie-assistentie: Elke Vermeulen – Steenstra
Tekst: Anne Hogewind
Sounddesign: Misha Koole
Vormgeving: Geertje Geurtsen
Vormgeving-assistentie: Esther Baalman

 

Foto expositie Rebelse Meisjes

Stut Theater heeft rondom voorstellingen altijd een programma of voortraject. Bij Rebelse Meisjes hebben we met diverse vrouwengroepen, waaronder onze eigen spelers, een workshop gedaan waarin de thema's van de voorstelling, emancipatie en transformatie, centraal stonden. Het vertrekpunt was de vraag: wie of wat zou ik willen zijn in een ander leven? Door diverse spelopdrachten hebben de vrouwen een alter ego gecreëerd. Op basis hiervan hebben zij van allerlei uiteenlopende materialen een 'masker' gemaakt. Het resultaat is vastgelegd door fotografe Sevilay Maria van Dorst. Deze prachtige portretten zijn geëxposeerd tijdens de voorstelling.