De Bouwplaats Makers

De Bouwplaats Makers

Stut wil dat community theater als genre zich blijft ontwikkelen. Vernieuwen en experimenteren staan hierin centraal. Stut werkt zelf steeds meer interdisciplinair in diens projecten en voorstellingen. In het DNA van Stut zit ongehoorde stemmen een podium bieden. Die ongehoorde stemmen bevinden zich in de praktijk meestal in gemarginaliseerde groepen in de samenleving.

Lees hier het interview met Artistiek leider Lilian Vis Dieperink over haar intenties met het traject.

2024

De Bouwplaats Makers 2024 is een traject van maart tot en met oktober met zeven Bouwplaats Makersdagen. Een programmadag bestaat uit twee delen. In het eerste deel van de dag wisselen de makers ervaringen uit en onderzoeken ze aan de hand van een thema (nieuwe) vormen waarmee ze persoonlijke verhalen kunnen ophalen en artistiek vertalen. Het tweede deel is in samenwerking met de Stutters, waarbij de wederkerigheid centraal staat. In de avond presenteren ze de bevindingen van hun experimenten aan elkaar. 

 
De Makers

De makers die deze Bouwplaats Makers vormgeven zijn: Anne Hogewind, schrijver (zij/haar), Arjuna Vermeulen, choreograaf (hij/hem), Eros Chien theatermaker/muzikant (hij/hem), Geertje Geurtsen, vormgever (zij/haar), Kir Robben, theatermaker (die/hen), Kira Anzizu, theatermaker (zij/haar), Marte Bosma, videograaf (zij/haar), Stella Sigtenhorst, theatermaker (zij/haar). De artistieke vormgeving en leiding ligt bij Lilian Vis Dieperink. 

 
Achter de schermen

Per makersdag hebben we één maker gevraagd om het proces van de dag zichtbaar te maken. Door ons mee te nemen in diens ervaringen en zelf iets te maken vanuit diens eigen discipline wat voor hen weergeeft waar de Bouwplaats Makers over gaat.

 

Makersdag #1 Hoe het begint 
Anne Hogewind – schrijver

Leg dat maar eens uit.

Het is woensdag 28 februari. Ik ben in de theaterstudio van Stut. Er staan drie spelers van Stut op de vloer. Eén speler drukt zachtjes een knuffelkrokodil tegen haar wang, de tweede vertelt over zijn zoektocht naar een nieuwe grote liefde en de derde leest daar dwars doorheen de definitie van verlangen voor uit een woordenboek. De muziek gaat aan, ze stoppen waar ze mee bezig zijn en lopen rond. Een moment later danst een van de spelers verleidelijk op het nummer I feel love van Donna Summer, ligt een ander te slapen op een berg van kussens en de derde eet langzaam een appel.

Ik lach hardop. Ik denk aan wat ik zou antwoorden, als iemand later naar mijn dag zou vragen. Mijn werk laat zich soms moeilijk uitleggen. En dat is precies wat mij gevraagd is: iets schrijven over de eerste makersdag van Stut.

Makersdag #2 Zintuigen
Kira Anzizu – Theatermaker

Op woensdag 20 maart 2023 namen we Roberto mee op een reis naar Aruba en ontdekten we ook andere ervaringen door middel van onze zintuigen.

Het werken met onze zintuigen deed me opnieuw realiseren hoe krachtig theater en verbeelding kunnen zijn, vooral in combinatie met samenwerking.

Het was opwindend om te ervaren dat we met vier personen en slechts drie eenvoudige elementen Roberto voor een tijdje naar Aruba konden brengen, zonder de bescheiden vergaderruimte van STUT Theater te verlaten.

 Iemand naar huis brengen terwijl die ver weg is…

Naar welke plek zou jij graag terug willen?

Kunnen we je daarbij helpen?

WhatsApp Image 2024-03-22 at 11.45.14 (1)

Nieuwsbrief

Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn