De Ins van Outreach: welkom Lola!

De Ins van Outreach

Lola de Koning werkt sinds april bij STUT als medewerker Outreach & Educatie. Bij community theater ligt de nadruk ook echt op communities. We leren Lola natuurlijk kennen, maar zijn ook nog nieuwsgierig naar onze nieuwe collega!

Waarom is Outreach belangrijk?

“Goeie vraag haha. Omdat ik het belangrijk vind dat theater toegankelijk is voor àlle mensen. Mensen moeten zich welkom voelen en STUT als organisatie ook een beetje leren kennen. Zichtbaarheid in de wijk is een groot onderdeel van mijn werk. Ik sluit bondjes met sociale en maatschappelijke partners, en met sleutelfiguren in de wijk om te kijken wat mensen bezighoudt.”

Met wat voor soort projecten ben jij nu bezig?

“Van alles! We zijn bezig met een ontmoetingsproject in de wijk rondom de Pahud. Het doel is AZC bewoners en wijkbewoners met elkaar in contact te brengen. We zijn vorige week begonnen met de BurgerBingo, dit is bingo spelen waarbij verhalen gedeeld worden en we vegaburgers bakken. We doen dit de komende maanden elke week.

Bij MASSA | MENS kijk ik bij speellocaties of er een randprogramma gewenst is om mensen kennis te laten maken met de thematiek van de voorstelling. Bij MASSA | MENS is dit randprogramma een bewegingsles over massavorming. We wilden iets fysieks doen, omdat de voorstelling er veel beweging in de voorstelling is. Er worden altijd actieve vormen te bedacht voor de randprogramma’s, waar mensen gezellig samen mee aan de slag kunnen. Het hoeft ook niet één op één theater te zijn, creativiteit is het doel. Creatief omgaan met persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s kan op veel manieren.”

Wat is het doel?

“Voor de mensen hopelijk dat ze zich welkom voelen, misschien wel deel willen nemen aan STUT projecten. Het is prettiger om ergens te komen waar je al iemand kent. Nieuwe groepen bereiken, mensen betrekken, informeren en prikkelen: voor STUT -maar eigenlijk voor veel organisaties- is het belangrijk dat iemand daar de focus op heeft. Het zijn langzame trajecten, die structureel aandacht moeten krijgen. Het draagt ook bij aan de richting die we aan toekomstige projecten geven. Inspiratie voor nieuwe voorstellingen komt uit de wijk en van de mensen.”