'In Transit' op Café Theater Festival

‘In Transit’ op Café Theater Festival

'In Transit' gaat over de overgang van het leven als vluchteling naar het onderdeel uitmaken van de samenleving. Want vluchteling ben je niet permanent, het is een fase. Benyam Goush Alema, vorig jaar speler in de tourneevoorstelling MASSA | MENS, speelt dit weekend op Café Theater Festival in ‘In Transit’, met regisseur/speler Eros Chien.

De voorstelling speelt bij A Beautiful Mess, op het terrein van AZC Haydnlaan, waar Benyam zelf ook gewoond heeft. Hoe is dit project voor hem?

Hoe is werken aan ‘In Transit’ voor jou?

"Door te werken met één persoon heb ik het potentieel van mijn eigen creativiteit ontdekt. De ontwikkeling in mezelf wil ik laten zien. Ik kan zeggen dat ik nu totaal mezelf ben. Stukken tekst in de voorstelling heb ik zelf geschreven, ik spreek Tigrinya en Nederlands. Ik schrijf veel, altijd gedaan. Vroeger dacht ik dat dat niet interessant was, maar in dit proces heb ik mijn stem gevonden.

Het was echt interessant, samenwerken met Eros, want in elk proces moet je jezelf laten zien, met twee spelers is dit een op een. Op het einde zijn we bij elkaar gekomen, via een intens proces met veel discussie. De dynamiek in de voorstelling is goed."

Wat vind jij mooi aan theater?

"Theater is een mooie manier om te communiceren met mensen. Het geeft vrijheid om te zeggen hoe en wat je wilt, en om zo een boodschap over te brengen."

Wat is jouw boodschap dan?

"In ‘In Transit’ wil ik mijn persoonlijke ervaringen, inde fase van toen ik vluchteling was, aan anderen laten zien. Juist ook aan mensen die nog een fase eerder zitten. ‘In Transit’ betekent hier onderweg zijn van een fase naar een volgende.

Vluchteling in het moment is een identiteit, maar ook een opgeplakt label, het is niet een identiteit die je zelf kiest. Ik heb de behoefte om te analyseren wat er gebeurt, hoe de maatschappij werkt, vanuit depositie van oud-vluchteling. In MASSA | MENS bleek ‘de vluchteling’ een fout in het systeem. Ik begrijp meerdere perspectieven, daarom werk ik mee aan dit project. In deze voorstelling deel ik mijn visie, meer nog dan dat ik persoonlijke verhalen deel."

 

Praktische informatie

Locatie: A Beautiful Mess, Joseph Haydnlaan 2

Speeltijden: vrijdag 1 maart om 18.00 en zaterdag 2 maart om 12.30 | 15.30 | 18.00

Café Theater Festival zijn gratis voorstellingen dit weekend in meer dan 20 cafés in Utrecht. Kijk hier voor het programma.