Theatrale interventies op het AZC

“Ik wil wederkerigheid in contact realiseren

tussen vrouwen op het AZC en in de stad”

De Radio Einstein pipowagen staat sinds een aantal jaar op het plein van AZC Haydnlaan, een plek waar vanuit radio werd gemaakt. Theatermaker Kira Anzizu is voor haar project op het AZC en heeft nieuwe plannen met de pipowagen: een plek creëren, speciaal voor vrouwen. Ze merkt in haar gesprekken met vrouwelijke bewoners dat daar behoefte aan is. Dus is ze nu met een aantal vrouwen bezig om de pipowagen op te knappen. Een fijne bezigheid, samen werken en elkaar beter leren kennen. Vanuit hier wil ze langzaam uitbreiden:

“Ik wil ontmoetingen genereren tussen vrouwen op het AZC en vrouwen in Utrecht, vanuit de vraag: "Welk deel van jezelf mis je hier en zou je weer tot leven willen wekken?" Ik zou het mooi vinden als we samen artistieke interventies kunnen doen. Hoe kunnen we door theater, geluid, muziek, beeld, eten, geuren, rituelen dat deel van jezelf laten zien?”

Vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft Kira onderzoek gedaan naar het aanpassingsproces van migranten in Nederland. In 2023 heeft zij de Guts&Glory Challenge gewonnen met haar project AANPASSEN.

In dit project, dat tot juli loopt, bouwt Kira verder op haar bevindingen in AANPASSEN. De vorm die dit nieuwe project gaat krijgen is nu in ontwikkeling.