THUIS op de HU

Thuis. Wat betekent dat voor jou?
Twee spelersgroepen werken elke week met deze vraag in de theaterles: een combinatiegroep van AZC bewoners en buurtbewoners uit Oog in Al, en een groep deelnemers van Queridon. Bij Queridon leren nieuwkomers de Nederlandse taal, door taallessen en praktijkgerichte workshops en trainingen. 

"We improviseren op de vloer en spelen scènes uit het dagelijks leven." zegt theaterdocent Paula Juan Lima, die elke dinsdagochtend de Queridon groep theaterles geeft. Veel fysiek spel doet ze met de deelnemers, maar het is ook een mooie manier om te oefenen met de Nederlandse taal: "Mijn Nederlands is ook niet perfect, dus dat verlaagt de drempel om toch te spreken. We proberen veel en lachen veel, en daar gaat het ook om!" 

Wegens corona is de voorstelling 'THUIS' 29 & 30 januari afgelast, dinsdag 15 februari hebben de groepen een presentatie gegeven op de Hogeschool Utrecht voor studenten Social Work. Oog in Al bewoner Paulien en AZC bewoner Orrwa uit Syrië hebben tientallen tekeningen verspreid over de vloer. Ze laten zien hoe hun huis en omgeving eruitziet en wat voor hen 'thuis' betekent. "It's the person (the people) you live with that make you feel at home." Zegt Orrwa. De studenten gaan naderhand in gesprek over wat voor hen 'thuis' is. 

Aansluitend hebben theaterdocenten van Stut een workshop gegeven over de methodiek van Stut en werken met verschillende doelgroepen. Veel blije en rode gezichten na afloop: "Te gek" reageert een student, "ik heb nu ideeën hoe ik verschillende groepen kan benaderen."