1997 | De poort

Er werd begonnen met niets, bijna niets. Drie foto’s, twee enthousiaste buurtbewoners en een plan: in maart 1997 zullen bewoners van de Fruitbuurt een toneelstuk over hun geschiedenis spelen. De "Hooipoort" zit vol verhalen, maar dit gesloten buurtje gaf ze niet zomaar prijs. In de zomer van 1996 begonnen de gesprekken en interviews die zorgden voor 600 pagina’s verhalen over de geschiedenis van de Fruitbuurt.

Op basis van deze verhalen werd een toneelstuk geschreven. Onder de buurtbewoners van nu, werd gezocht naar spelers die de geschiedenis van hun wijk wilden spelen, die was verteld door de buurtbewoners van toen. In oktober 1996 begonnen de repetities van "De Poort", waarin het beeld geschetst wordt van een buurt, die naar buiten toe zo gesloten was als een oester, maar naar binnen toe bruiste van ongekende eensgezindheid.

Beginnend in de hongerwinter en eindigend bij de sloop van de poort, een verhaal van weemoed en verlangen, vol armoe, soms vernedering, maar ook vol levenskracht en humor. De spelers zijn geen beroepsacteurs, maar mensen, die in de meeste gevallen, voor het eerst van hun leven toneelspelen. dat doen zij voor hun buurtgenoten en zij hopen op een indrukwekkende avond, waarin een lach en een traan elkaar afwisselen.

Nieuwsbrief

Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.