1999 | ZONEN VAN DE MAGHREB

Mimoun, Rachid, Abdou en Samir zijn allang geen kind meer als ze vanuit Marokko naar Nederland komen. Zij lieten hun geboortegrond achter zich, maar de opvattingen, de gewoontes en de levenshoudingen van ‘de Maghreb’ namen ze met zich mee.

In de macho-wereld van een Marokkaans theehuis komen ze elkaar tegen, scheppen ze tegenover elkaar op over geld en vrouwen. Mimoun probeert zich, mede onder invloed van zijn Nederlandse vriendin Yvonne, te onttrekken aan dit wereldje. Maandenlang heeft hij zich niet vertoond, maar financiële problemen drijven hem toch weer naar de ‘verkeerde vrienden’. Dat is het begin van een spannend stuk, waarin zichtbaar wordt gemaakt hoe ingewikkeld dat gevecht voor zelfrespect kan zijn. Niet alleen Mimoun, ook Abdou en Samir worstelen met zichzelf. Gokverslaving en diefstal maken hen tot mannen die, in de spiegel, een persoon zien zonder zelfrespect en moraal.

Abdou: "Abdou, wat doe jij? Wat ben je voor man? Je steelt van je vrouw, je steelt van je kinderen! Jij maakt problemen met iedereen, jij liegt. Jij verspeelt al je geld en zegt tegen je vrouw dat je het naar Marokko hebt gestuurd. Nee Abdou, jij bent geen man. Jij bent een slappeling!"

Mimoun: "Ik kan alleen maar trots zijn op geld wat ik eerlijk heb verdiend. Zelfrespect is voor mij belanrijker dan geld."

De typisch Marokkaanse houdingen en taaleigenheden garanderen naast beklemmende momenten ook humor en ontroering. Het stuk is gemaakt voor (Marokkaanse) jongeren vanaf 12 jaar, die veel zullen herkennen in Zonen van de Maghreb. Maar ook voor anderen is het interessant om op deze manier kennis te nemen van de manier waarop een deel van de Marokkaanse jeugd worstelt met haar identiteit.

Regie Jamal Hamid, Marlies Hautvast
Tekst en gedichten Jos Bours
Spelers Barbara Kokkeel (Yvonne), Hafid Maghnouji (Mimoun), Jamal Hamid (Rachid), Jamal Maghnouji (Samir), Said M' Barki (Abdou)
Decor Pieter van Rooy, Moussa Aleíta (decor try-outs)
Compositie Jamal Hamid
Techniek Vincent Beune
Acquisitie Marlies Hautvast, Liesbeth Reijmers
Publiciteit Elsbeth Reijmers
Zakelijke leiding Frans de Vette
Artistieke leiding Marlies Hautvast, Jos Bours
Foto's flyer Jaap de Boer

Nieuwsbrief

Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.