2005 | DE GEUR VAN KRUIDNAGEL

Als hij een 28 jaar oud fotootje tevoorschijn haalt van het meisje en naar haar vraagt, laat het verleden zich niet meer de mond snoeren. Opeens gebeuren er dingen die onmogelijk zijn. Zelfs de doden gaan spreken. En zo komt de waarheid aan het licht, “een waarheid, die zich verborgen hield als in een steen”.

Een bijzonder toneelproductie ter gelegenheid van 28 jaar buurttheater door Stut Theater.

Meer dan vijftig stukken werden gemaakt, honderden bewoners uit Utrechtse volkswijken speelden mee in meer dan duizend uitvoeringen! Ruim twintig van hen spelen mee in dit stuk.

Bij het schrijven van De geur van kruidnagel liet Jos Bours zich inspireren door hun verhalen en door wat hij in deze 28 jaar meemaakte op persoonlijk niveau en met de spelers van Stut. Maar ook zinnen uit boeken, pure fantasie en verbeeldingskracht maken De geur van kruidnagel tot een opmerkelijke avondvullende voorstelling. 28 jaar verbondenheid in deze jubileumproductie.

Stut Theater werd opgericht halverwege de jaren zeventig. Gebeurtenissen uit die jaren spelen een hoofdrol in De geur van kruidnagel. De grote invloed van de reeks bedrijfssluitingen op het leven in de gezinnen, de opkomende emancipatiestrijd van arbeidersvrouwen die de buurtcultuur op zijn kop dreigde te zetten. En de toestroom van bewoners uit exotische streken, die juist in die wijken hun weg zochten, ook in de liefde. De verhoudingen tussen de bewoners werden op scherp gezet. De geur van kruidnagel laat zien hoe dat verleden doorleeft in het heden.

Regie Marlies Hautvast
Tekst Jos Bours
Toneelbeeld Pien Vrijhof
Decor en kostuum Pieter de Rooy
Toneeltechniek en licht Nanda Coppens en Bart Heijnemans
Fotografie Rob Huibers
Grafisch Ontwerp Avant la Lettre
Ontwerp programmaboekje Jan van Sas
Acquisitie en publiciteit Jan RIjnierse
Zakelijke leiding Frans de Vette
Stage Carolijn Leisink en Anne Geer Fledderus
Spelers Maria Amsen; Ria Vis; Cees Spiegels; Evert van der Zouw; Daan Borrel; Kees van de Berg; Belia Viejou; Carla Lijffijt; Zouheir Chraibi; Carla Pot; Jamal el Hassouni; Türkân Gunes; Brahim Sanoussi; Gusta Meere; Wil van Miltenburg; Ryanne Bladt; Diny Gijssen, Leida Loermans; Amar Haddouch; Robin Lijffijt; Hennie du Breuil

Nieuwsbrief

Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.