Nieuwsbrief
Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.
In Reflections, I do(n’t) need you komen drie speciale spelersgroepen samen: een groep vrouwen van Stut Theater, een groep performers uit Los Angeles van Cornerstone Theatre Company, en patiënten en staf van de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek. Een heel divers gezelschap, maar verenigd in hun zoektocht naar antwoorden op vragen rond hun identiteit. Wie zijn ze? Willen ze blijven wie ze zijn? Reflections, I do(n’t) need you is ontroerend én vermakelijk. Een wervelende voorstelling vol met verhalen, muziek en beweging.
Cornerstone, Stut en de Van der Hoeven Kliniek ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens het International Community Arts Festival (ICAF) in 2017. Sindsdien is hun vriendschap steeds hechter geworden en werken ze samen onder de naam Project COHOST. Deelnemers van Stut en de Van der Hoeven Kliniek bezochten eerder Cornerstone in Los Angeles om daar met hun samen te werken en vice versa bracht de groep uit LA een bezoek aan Nederland. Ondertussen werkten de drie groepen ieder aan een eigen voorstelling. Stut met een heel diverse groep vrouwen die allen een emancipatieproces doormaken, Cornerstone met ex-gang members van de organisatie Homeboy en de Van der Hoeven Kliniek met staf, patiënten en mensen die in de buurt van de kliniek wonen. Deze unieke samenwerking heeft geleid tot een montage-voorstelling waarin alles bij elkaar komt tot één verhaal en die door leden van de drie groepen wordt opgevoerd.
Door hun verleden, hebben leden van alle drie de groepen zich los moeten snijden van hun oorspronkelijke omgeving of gewoontes. Allen geven ze vorm aan een nieuwe identiteit. Ze onderzoeken hun plek in de maatschappij. Gebaseerd op hun persoonlijke verhalen is een voorstelling tot stand gekomen die draait rond de centrale vraag: wie ben ik zonder de ander? Ben ik als de mythische figuur Narcissus, die alleen in staat om te nemen. Of ben ik Echo, dia alleen kan geven. Beiden hebben last van dezelfde kwaal: ze zijn afhankelijk van anderen.
Project COHOST – de partijen
Stut Theater (Utrecht)
Stut is het oudste community theatergezelschap van Nederland, opgericht in 1977. Stut maakt theatervoorstellingen over maatschappelijke onderwerpen, gebaseerd op de verhalen en ervaringen van de spelers. Dit zijn geen professionele acteurs, maar mensen die niet als vanzelfsprekend met theater in aanraking komen en hun verhaal willen delen. Stut maakt haar voorstellingen om actuele thema’s aan de kaak te stellen, taboes te doorbreken en ongehoorde groepen een stem te geven.
Cornerstone Theater Company (Los Angeles)
Cornerstone is een community gezelschap, opgericht in 1986 in Boston. De eerste jaren reisde het gezelschap door het platteland van de VS. In 1992 verhuisden ze naar Los Angeles, waar ze hun nadruk op klassieke toneelbewerkingen los lieten en aan een nieuwe manier van Community Theater gingen werken. Deze is sterk gebaseerd op persoonlijke verhalen en zowel first-time-players als professionele acteurs spelen mee.
Van der Hoeven Kliniek (Utrecht)
De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor forensische psychiatrie. Sinds de oprichting in 1955 heeft de Van der Hoevenkliniek kunst en cultuur hoog in het vaandel als onderdeel van de behandeling. De Van der Hoeven Kliniek heeft een uitgebreid kunstprogramma en een team aan kunstvakdocenten. Zij werken niet met drama als therapie maar met drama als kunstvorm.
Kijk voor meer achtergrondinformatie bij het project op www.projectcohost.nl
PRAKTISCHE INFORMATIE:
Theater Dichtbij: Reflections, I do(n’t) need you
Datum: vrijdag 27 maart
Aanvang: 20:00 uur uur
Toegang: €10 (U-Pas/CJP,65+ €5,00)
Kaartverkoop: www.stut.nl / https://www.ticketview.nl/shop/stuttheater
Locatie: ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2 Utrecht)
Credits
Regie: Peter van den Brand, Bruce Lemon, Eva Luining, Lilian Vis Dieperink, Page Leong
Tekst en dramaturgie: Anne Hogewind, Okke Wisse
Muziek: Marcel Titarsolej
Sounddesign: Misha Koole
Vormgeving: Anne Meijer
Vormgeving stagiaire: Esther Baalman
Regie-assistentie: Elke Vermeulen-Steenstra
Organisatie: Fons Diepenmaat
Onderzoek: Nienke Verstegen
Documentaire: Ingrid Kamerling
Productie: Wilmie Voortman, Rashida Tauwnaar
Techniek: Marco Spek
Publiciteit & acquisitie: Mánòn Suringa, Kees Jan van Dijk