2022 | Een moslima maakt theater

Als Anne Meffert voor de derde keer in de gebedsruimte van de moskee zit, komen er twee meiden naar haar toe. Ze vragen haar: “Ga je je bekeren?”

“Weet ik nog niet”, flapt ze eruit. Ze is het eigenlijk niet van plan. Maar zóú ze het kunnen? Zou ze kunnen gaan geloven in dat ene?

Een week later doet ze volledig bedekt het gebed mee en gaat ze trots met de Koran onder haar arm naar huis. Ze geniet ervan om op sleeptouw te worden genomen door de moslima’s die ze ontmoet heeft. Hun stralende, zelfbewuste, vrome voorkomen maakt dat ze graag bij hen in de buurt is.

Ze neemt zich voor vijf keer per dag een momentje te nemen om aan de Islam te denken. Kan ze een hoofddoek dragen om te voelen hoe dat is? Hoe ziet dat paradijs eruit? Wie is die Allah, waar zij meer van houden dan van hun ouders? Die dichter bij hen is dan hun halsslagader?

'Een moslima maakt theater' is op 7 mei 2022 vier keet te zien tijdens het Café Theater Festival.

Anne Meffert

Anne Meffert (1997) is maker bij het Jong Talent programma van Stut Theater. Ze studeerde in 2021 af aan de Toneelacademie Maastricht als documentaire- en theatermaker. In haar werk pluist ze graag taboes uit. Alles waar ze op een bepaalde manier bang voor is, of onzeker over is, ziet ze als perfect materiaal om vanuit te vertrekken. Ze maakt graag werk dat ontregelt, ofwel door vorm ofwel door inhoud

Credits

Spelers: Youssra, Majda, Zeynep, Anne

Concept en regie: Anne Meffert

Coach: Lilian Vis Dieperink (Stut Theater), Emma Berentsen (CTF)

Met dank aan: Busra, Nadia, Sanne, de Imam van Ulu Moskee, de familie Yasar, de Kebap Factory

Informatie

Zie de website van het Café Theater Festival.

Nieuwsbrief

Meld je aan en we houden je op de hoogte van alle nieuwtjes, voorstellingen en andere mooie dingen.